Kuigi Anni ja Martin alustasid Kasaritsa Aias tegevust alles mõned aastad tagasi, on talul kindel reegel: toota puhtalt ja looduslähedaselt, järgides taastava põllumajanduse põhimõtteid. „Me üritame kasvatada nii, nagu meile endale meeldib – looduslähedaselt, ilma sünteetiliste väetiste ja taimekaitsevahenditeta,“ räägib Anni.
Imetrikid põllul
Taastava põllumajanduse põhimõtteid järgides on väljakutseid rohkem. Kõige kõvemateks pähkliteks peavad Kisandid kahjuritõrjet ning erinevate mikroelementide vaegust mullastikus. “Tavapõllumajanduses lähed ja ostad lihtsalt mingi vahendi nende kahe mure puhul,” selgitab Anni. Aga looduslähedast aeda pidades peab vaatama teistsuguste lahenduste poole. Eelmisel kevadel kutsuti appi aiandusnõustaja, kellega koostöös mindi mullastiku teemaga süvitsi. “Selgus, et meil oligi päris tõsine mikroelementide puudus, aga seda pole võimalik taastava põllumajanduse põhimõtteid järgides kiiresti lahendada. Proovime mullastikku järk-järgult komposti ja maheväetisega turgutada. Kõige paremad lahendused ei peagi olema kõige lihtsamad,” ütleb Anni. See on pikaajaline töö, mis nõuab kannatust, kuid Kisandid usuvad, et just nii on kõige parem köögivilju kasvatada ja seda nii jätkusuutlikkuse kui ka köögivilja omaduste mõttes. Esimesed edusammud andsid endast märku juba tänavu. “Eelmisel aastal oli üks osa põllust selline, kus taimed tegid igasugu muid imetrikke, aga kasvada ei tahtnud. Nüüd on meil see kasvamine põllul juba õnneks ühtlasem,” selgitab Anni.
70 erinevat taimeliiki
Sel kevadel pandi Kasaritsa Aias maha üle 70 erineva taimeliigi. “Siia sisse on arvestatud ka maitsetaimed,” selgitab Anni ning lisab, et kõikide taimedega nad ei arvesta. “Tarbimisküpseks saavad tavaliselt umbes kaks kolmandikku. Aastad ei ole vennad ja tingimused, mis sobivad ühele meie lemmikviljadest, võivad olla täiesti vastumeelsed mõnele teisele. Oleme sellise heitlikkusega arvestanud ja hindame seda kõrgemalt neid vilju, mis edukalt valmis saavad.” Kaks esimest aastat olid Kasaritsa Aias põuased, sel aastal oli aga liiga palju vihma ja see mängib saagikuses olulist rolli. Oma Facebooki lehel annavad nad kõigest toimuvast ka jooksvalt jälgijatele teada. Näiteks, kui maasikahooaeg hakkab läbi saama või kui mõne taimega pole kõige parem seis. Ühelt poolt annab see klientidele teada, mida järgmises köögiviljakastist oodata võib, aga teisalt harib see ka inimest ja ta on paremini taimekasvatuse perioodide ja nüanssidega kursis. “Meie köögiviljakast on juba iseenesest suur üllatus,” selgitab perenaine. “Seega jagamegi võimalikult palju infot, et püsitellijaid viljade vaheldumiseks paremini ette valmistada.”
Martin ütleb, et Kasaritsa Aias on pidevalt midagi teha. “Praegu on meil kolmas hooaeg ja tunnen, et me alles oleme saanud hoo sisse ja koguaeg on midagi teha. Esimesel hooajal saime kastmissüsteemi tööle, siis järgmine hooaeg tegelesime juba kasvuhoone paigaldamisega ja nii see aeg meil lendab. Sellist tunnet, et nüüd on valmis, seda ei paista.”
Kõik kenasti tasakaalus
Köögiviljakasti püsitellimuse juures saavad tellijad panna kirja ka köögiviljad, mida nad ei soovi. “See, mis sinna kirja pannakse on täiesti seinast- seina. Kui tuua välja mingi üldistus, siis on mitmeid inimesi, kes ei armasta laugulisi, aga meil on ka kliente, kes just ütlevad, et soovivad neid rohkem. Seega on kogu kastisüsteem meil üldpildis kenasti tasakaalus,” ütleb Anni. Kõige enam ootavad eestlased porgandit ja kapsalisi. “Naerist on ka küsitud,” ütleb Martin ning lisab, et seda on raske kasvatada. “See on meil kenasti kasvanud ainult varakevadel, kui tal pole nii palju kahjureid ja siis see on tõesti ka fantastiliselt maitsenud.” Sel aastal katsetatakse ka bataadi kasvatamisega. “Aga vesiroti koloonia on meil seda protsessi pisut rikkunud ja pidime nad mullast pottidesse ümber istutama. Eks me näe, kuidas sellega läheb,” kommenteerib Anni.
Lisaks köögiviljadele kasvatatakse Kasaritsa Aias ka kanu. “Nad pakuvad meile silmailu, väetist ja muidugi mune,” kommenteerib Martin. Munad on minev kaup, sest tavaliselt on need ette tellitud. Harva saab mõni neid soovi korral ka enda köögiviljakastiga kaasa.
Annil ja Martinil on Kasaritsa Aia jaoks veel palju plaane. “Kindlasti eksperimenteerime köögiviljadega edasi. Me tahame ikka oma elu põnevana hoida. Talvel hakkame seemnekatalooge ja nimekirju vaatama ja siis on ikka tükk tegemist, et mitte kõike põnevat tellida,” kommenteerib Anni.





























