“See talukoht sai alguse 1984. aastal, mil hakkasime siia ehitama oma kodu,” jutustab talu sünnilugu perenaine Inge Uulits. Inge on alates 1988. aastast tegelenud erinevate väikeste ettevõtetega, kuid suuremad muutused toimusid 2000. aastal, kui Inge naasis EPI tallu ja alustas taluettevõtlusega. Koduse ettevõtmise alustamisele aitas kaasa ka see, et Inge on õppinud Tallinna Tehnikaülikoolis konserveerimise tehnoloogia erialal ja omandanud insener-tehnoloogi kvalifikatsiooni. Pärast ülikooli lõpetamist suunati teda Muhu Kalatööstusesse keemik-bakterioloogiks, kust saadud kogemusi peab perenaine suurepärasteks eeldusteks taluettevõtlusel.EPI talu tootevalikust leiab nii ketšupeid, moose kui ka marmelaade. “Ketšupeid ja moose on kumbagi 7 erinevat sorti, lisaks on valikus uued juustumoosid, mis on klientide poolt väga hästi vastu võetud,” selgitab tootevalikut Inge. “Hoidiste valik varieerub aastate lõikes vähesel määral, mis sõltub tooraine kättesaadavusest, sest on aastaid kus mõnda marja on väga vähe saada. Samas lisandub ka uusi tooteid ja vähem menukaid võtame maha. Kuid toodete valik on ikkagi päris suur.” “Kõik maitsed ja ideed sünnivad iseenda katsetuste läbi, poti ääres mekkides, ” selgitab perenaine naeratades.
Kõik EPI talu tooted on puhas käsitöö ja ehtsal puupliidil tehtud ning neile ei ole lisatud mingisuguseid lisaaineid, kuna perenaise Inge jaoks on kõige olulisem kvaliteet. Ta ei tahaks, et inimesed sööks midagi sellist, mis on tervisele kahjulik – kas siis kasvanud-kasvatatud keemiliste väetiste või tõrjevahenditega või igasugu lisaainetest pungil. Perenaise suur soov on teha sellist talutoitu, mis oleks täiesti puhas ja naturaalne, aga ka maitseks hästi.
Kõige kiirem aeg on talu jaoks oktoobrist poole detsembrini, siis tuleb head-paremat jõuluperioodiks teha. Suvekuudel on talus ka abiline, rohkem kahjuks ei võimalda abilist palgata. Perenaine usub, et tuleb leida oma nišš ja teha kõike suure kirega, küll siis ka ettevõtmised õnnestuvad.
Facebook: https://www.facebook.com/epitalu
Agroturism on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid.