Viljandimaal tegutsev Raismikuoja talu ja Koksvere Veski peremees Märtin Rõõmusaar pidi talunikuks hakkama päevapealt. Kuidas tal see välja tuli ning millised on peremehe-ameti väljakutsed?
Raismikuoja talu harib kokku 250 hektarit maad, millest suurem osa on mahe. Seal kasvatatakse kaera, nisu, rukist, speltanisu, hernest, rüpsi, tatart ja õlilina. Suur osa saagist jõuab Koksvere Veskisse, kus teravili väärindatakse jahu, helveste, tangude, kruupide ja kliideni. Lisaks pressitakse linaõli. Kokku on valikus ligi 40 toodet. Koksvere Veski tooted on kättesaadavad nii suurtes kettides kui väiksemates ökopoodides. Suurtesse poodidesse jõuavad need Loodusväe kaubamärgi all.
Üksteist aastat tagasi tuli Märtinil võtta vanaisa haiguse tõttu talu juhtimine päevapealt enda kanda. Pool külvist oli sel hetkel tehtud, pool veel ees. “Perekonnas väga palju valikuid ei olnud. Ma olin see, kes oli vanaisa kõrval alati olnud ja põllu- ning talutöödega ka üldiselt kursis,” meenutab ta. Kuigi lapsepõlv möödus loomade ja põllutööde keskel, ei osanud Märtin kunagi mõelda, et just tema talupidamisega tegelema hakkab. “Ei osanud sellest unistada ega mõelda.”
Märtin on neljandat põlve mölder. “Minu vanavanaisal oli vesiveski üsna meie talu lähedal, sama tööd tegid ka mu vanaisa ja onu,” selgitab ta ning lisab, et ehk ei tulnudki liiga palju asju juurde õppida. “Võibolla on veskitöö mul veres.” Kui Märtini vanaisa ja onu Raismikuoja talu rajasid, siis neil alguses ei olnud veskit ning siis käidi teenusveskis Juurus. “Onu vedas igale poole üle Eesti jahukoormaid. Kõige kaugem punkt oli Kihnu saar, kus ta müüs terve koormatäie jahu ühe päevaga ära.
Korralik abivägi
Kuigi Märtin on pidevalt hõivatud erinevate töödega, siis on tal siiski ka korralik abivägi olemas. Raismikuoja talus on peale tema veel kaks meest igapäevaselt toimetamas ning kiirematel aegadel käib üks abiline lisaks. Koksvere Veskis on igapäevaselt hetkel kolm inimest tööl ning kaks inimest on tehnika ja hoolduse peal, keda kutsutakse välja vastavalt vajadusele. “Sellest aastast on meil olemas ka müügi- ja turundusmeeskond. Ma võin küll hea jutumees olla, aga kõiki nõkse ma ei tea ega jõua nendega ka kursis olla,” selgitab Märtin.
Teda ennast leiab järjest enam kontori poole pealt. “Mulle meeldib nn numbreid taga ajada, planeerida ja eelarvestada.” Üksteist aastat tagasi see aga polnud üldse nii. “Kui vanaisalt talu üle võtsin, polnud mul võimalik tema käest midagi küsida. Raamatupidamine oli nagu kosmoseteadus mu jaoks. Pidin ise leiutama ja otsima infot. Mõni asi ei saanud piisavalt tähelepanu ja maksiski kohe kätte ka.” Esimesel kahel aastal sai Raismikuoja talu PRIA-lt trahvid. “Need olid korralikud summad ikka. Tõenäoliselt mäletan neid elu lõpuni”
Populaarsemad tooted
Kuigi Koksvere Veskis on valikus palju erinevaid tooteid, on esikohal peamiselt nisupüül ja kaerahelves. “Sõltub natuke aastaajast, aga teinekord ei oskagi seletada. Nad on alati topis. Sõltub ka sellest, kui palju lasteaedades ja koolides parasjagu putru süüakse ja kui palju on vaja pagaritel sel hetkel küpsetada.”
Koksvere Veski jahu on võrreldes suurveskite jahuga pisut erinev. “Me ei lisa oma jahudele stabiilsus-, kergitus- ega parandusaineid, mis on suurtootmistes paratamatud,” selgitab Märtin ning lisab, et nemad teevad jahu sellest teraviljast, mis on looduse poolt tulnud. “Teeme enne jahvatamist muidugi kvaliteedianalüüsid ja kontrollime, et tegemist oleks toidukvaliteediga.”
Mõned nende tooted pole veel lihtsalt eestlaste südamesse jõudnud, sest paljud ei tea, kuidas neid kasutada. Kaks toodet, mille kohta Märtin kõige sagedamini vastava sisulisi küsimusi saab on linaõli ja rukkimanna. “Rukkimannast saab mannaputru teha, aga kas kõigile sobib. Mulle isiklikult ei meeldi. Rukkimannast saab ka väga head rukkimannavahtu, mida ma söön väga hea meelega. Linaõli on väga tervislik õli, mida juba Egiptuse ajast teatakse, aga eelkõige aitab seedimismurede puhul. Sobib ka neile, kes tahavad oma seedimist turgutada. Alguses on raske õli alla neelata, aga sellega harjub kenasti ära. Ma ise võtan alati pärast midagi preemiaks.” Sama soovitab ta kõigile teistele.


























